Gyógyító terápiák 2018.01.29.

Bach-virágterápia

Manapság egyre többen ismerik fel - gyógyítók és gyógyulni vágyók egyaránt - hogy fizikai betegségeink lelki bajainkban gyökereznek. Nem új felfedezés ez, hiszen számos, igencsak magas szinten álló gyógyító kultúra épült erre.


Ez a felismerés volt az alapja Dr. Edward Bach gyógyítási rendszerének is.

Bach az 1900-as évek elején kezdte kidolgozni a ma Bach-virágterápiaként ismert módszert. Megismerkedett Hahnemann homeopátiás gyógymódjával és ebből táplálkozva, dolgozta ki saját terápiás rendszerét.

Kicsit túllépett a homeopátián, hisz az általa kidolgozott rendszer egy szigorúan zárt rendszer. (A homeopátiában használt szerek köre folyamatosan bővül, növényi, állati, ásványi eredetű szereket egyaránt felhasznál, tehát egy állandóan változó, nyitott rendszer.)

Kizárólag növényi eredetű eszenciákból álló sorozatot hozott létre, amelyet a mai napig így használunk. A felhasznált növények köre nem bővül, nem csökken, nem változik és az eszenciák előállításának módja is kizárólag az általa leírt módszerek szerint történik.

A Bach által leírt 38 eszenciával nagyon pontosan körülírható valamennyi lelki-érzelmi állapot és azok kombinációi.

A terapeuta mindig a kliens pillanatnyi állapotának megfelelően választ egy vagy több eszenciát. Fontos tudni, hogy ezeket mindig csak az adott probléma fennállásáig kell szedni. Akut, rövidtávú bajok esetén a jól megválasztott keverék akár néhány óra alatt is megnyugvást hozhat.
 
Krónikus probléma esetén több hónapos szedés is indokolt lehet.
 
A módszer rugalmas, szükség esetén az összetevők megváltoztathatók. A gyógyulás annál eredményesebb, minél jobb a kapcsolat kliens és terapeuta között. Ez az alapfeltétele annak, hogy a beszélgetés során minél több probléma a felszínre kerülhessen.
 
Edward Bach a betegséget egyfajta figyelmeztetésnek tekintette. Hitte és vallotta, hogy ha az ember ismeri és figyeli önmagát, hallgat a szervezete jelzéseire és megpróbálja az egészséges egyensúlyt helyreállítani, akkor meggyógyul.

Tekintsük át az alábbiakban a Bach-virágokat és csoportosításukat:
  • Azoknak, aki félnek: rezgőnyár, vörös vadgesztenye, cseresznyeszilva, bohócvirág, napvirág.
  • Azoknak, akik bizonytalanok: kékgyökér, tárnics, szikárka, rozsnok, gyertyán, sülzanót.
  • Azoknak, akiket a realitás kevéssé érdekel: iszalag, jerikói lonc, vadrózsa, olajfa, fehér vadgesztenye, vadgesztenyerügy, vadrepce.
  • Akik magányosak: békaliliom, nebáncsvirág, hangafű.
  • Akik bátortalanok, kétségbeesettek: vörös fenyő, erdei fenyő, szilfa, szelídgesztenye, ernyős madártej, fűzfa, tölgyfa, vadalma.
  • Akik érzékenyek: apróbojtorján, kisezerjófű, diófa, magyal.
  • Akik aggódnak másokért: katángkóró, vasfű, szőlő, bükkfa, forrásvíz.
Az egyes csoportokon belül lehetőség van a megfelelő eszencia igen árnyalt kiválasztására. Ez a mielőbbi gyógyulás alapja. A virágterápia segítségével lehetővé válik a sérült lelkiállapotok, problémák természetes úton való feloldása, végső soron a kibillent lelki egyensúly helyreállítása. Az újra megtalált belső harmónia állapotában a szervezet eddig lekötött öngyógyító erői felszabadulnak és elindítanak a gyógyuláshoz vezető úton.
 
A terápia kedvező hatást gyakorol az önismeretre, önmegismerésre, ezért a lelki egészség fenntartására, betegségek megelőzésére és számos lelki panasz enyhítésére alkalmas.
 
A 38 eszencia 38 vadon élő növény, fa virágának speciális, a szabad természetben forralásos vagy napoztatós módszerrel készült kivonata. Az eszenciák Bach eredeti leírásai alapján, bizonyos emberi alkatoknak, lelkiállapotoknak felelnek meg.
 
A Bach-eszenciák hatása független attól, hogy használója milyen hitű. Annak, hogy a módszer hittől független, legjobb bizonyítéka a kutyákon, macskákon elért számos pozitív eredmény.
 
A kíméletesen, mellékhatástól mentesen működő virágkeverékek jó szolgálatot tesznek az állatok viselkedészavarainak, beszoktatási-összeszoktatási problémáinak kezelésében, de a megfelelő orvosi kezelés mellett allergiás, mozgásszervi, epilepsziás, daganatos betegségek kiegészítő terápiájaként is hasznosak.
 
Emberek és állatok vonatkozásában is nagy előny a könnyű alkalmazhatóság: egyszerűen adagolható, bárhol használható, állandóan magunknál tarthatjuk, zsebben, táskában kis helyen elfér.
 
Ne feledje: a Bach-virágterápia szellemnek-léleknek-testnek egyaránt áldásos támogatás, amire bármelyikünknek, bármikor szüksége lehet.
 
Forrás: Horváth Adrien, természetgyógyász

Admin

Nem pihentetni, edzeni kell a fájós ízületeket! borítóképe

Nem pihentetni, edzeni kell a fájós ízületeket!


A tudomány mai állása szerint az ízületi bántalmak a gyógyíthatatlan betegségek közé tartoznak. Részben megelőzhető és a fájdalom enyhíthető, de jelenleg csak a panaszmentesség elérhető.

Gyógyító terápiák 2018.01.29.
Ízületi fájdalmak: okok és kezelés borítóképe

Ízületi fájdalmak: okok és kezelés


Az ízületi fájdalom, az ízületi gyulladás és más reumatológiai betegségek rendkívül elterjedtek, a statisztikák szerint minden időpontban kb. a lakosság 10-15%-a szenved valamilyen mozgásszervi problémától.

Gyógyító terápiák 2018.01.29.
Reflexológia, mint az öngyógyító életerők serkentése borítóképe

Reflexológia, mint az öngyógyító életerők serkentése


A reflexológia maga az egészséget megtartó életerők tudatos, célirányos serkentése ujjnyomással a talpi reflexterületeken, meghatározott zónára, fájdalomküszöb alatt, az idő figyelembevételével.

Gyógyító terápiák 2018.01.29.

Masszázs Magazin

Aromaterápia borítóképe

Aromaterápia


Az aromaterápia eredete évezredekre nyúlik vissza. Ez egy egzotikus gyógymód, ugyanakkor drámaian hatásos lehet. Napjainkban ismét divatba jött, főleg stressz oldására használják.

Gyógyító terápiák 2018.01.29.
Fogyj MiaoMei masszázzsal! borítóképe

Fogyj MiaoMei masszázzsal!


Ha már számtalan fogyókúrát és diétát kipróbáltál, vagy csupán egyiket sem érzed igazán magadénak, akkor próbálj ki egy ősi kínai módszert, ami a modern tudományokkal párosítva segít a méregtelenítésben és a fogyásban!

Masszázs újdonságok 2018.01.29.
Kristályterápia borítóképe

Kristályterápia


Modern világunkban létfontosságú a kvarckristály használata. A kvarcok legismertebb tulajdonságai közé tartozik piezoelektromos hatás és a szilíciumchipek memóriatároló képessége.

Kristályterápia 2018.01.29.