Gyógyító terápiák 2018.01.29.

Orvosi csontkovácsolás: Manuálterápia

Az emberiség fennállása, vagyis két lábon járásunk óta van tudomásunk gerincbetegségekről. Gyakoriságuk az utóbbi években jelentősen megnőtt, népbetegséggé váltak.


Szinte mindenkinek volt, van, vagy lesz valamilyen panasza: feszesek a nyaki, háti, derék izmai, vagy kar, láb területére kisugárzik a fájdalom, kar, kéz, láb lábujjakban zsibbadás, vagy a nyaki, tarkótáji területről kisugárzó fejfájás jelentkezik.

A szokásos orvosi vélemény szerint csigolyameszesedés, porckorong kopás, gerincsérv, isiász a diagnózis. Gyakoriak a gerinctartási, mozgási rendellenességek.

A hazai felmérések szerint a panaszmentes magyar ifjúság orvosi vizsgálatakor a gyermekek, fiatalok mintegy 2/3 részében a gerinc rendellenességei megtalálhatók. A tartási rendellenességek már serdülőkorban is észlelhetők, korai felismerésükkel és kezelésükkel a későbbi, a gerinc helytelen terheléséből fakadó elváltozások, gerincpanaszok megelőzhetők lennének.

Ezek a rendellenességek - az ehhez társuló környezeti ártalmakkal együtt, amelyben dominál a komputerhasználat, az autóvezetés, az ülő helyzetű szabadidő töltés - az életkorral kialakuló ún. kopásos gerincbetegségekhez vezetnek.

A gerincfájdalmak másik gyakori oka éppen a túlterhelés, az edzés, bemelegítés nélküli sportsérülés. Magyarország felnőtt lakosságának közel 80%-a szenved derékfájdalomtól, a középkorúak jó része leginkább emiatt kerül betegállományba.

A hagyományos orvosi ellátás a gerincgyógyászat vonatkozásában főleg a gyógyszerek és fizikoterápia alkalmazásából áll. A gerincdiagnosztika területén divatossá vált CT és MRI vizsgálatok túl gyakran adják a gerincsérv leletét, amely - helytelenül - a gerincműtétek felé irányítják a beteg sorsát.

Ezzel szemben a manuálterápia - nem helyes kifejezéssel orvosi csontkovács, vagy kiropraktika technika - a csigolya közti kis ízületek becsípődéseit találja meg és kezeli.

A porckorong kinyomódások többsége is jól kezelhető a csigolyák egymástól való ügyes, csupán kézzel végzett műfogásával.

A legtöbb gerinceredetű panasz röntgen vizsgálattal kimutatott meszesedéses oka igazában nem a valódi ok. Hanem az ún. csigolya-, pontosabban csigolyaközi ízületek becsípődései, az ún. csigolyák közötti blokkok.

Kétségtelen, hogy vannak igazi csigolyameszesedéses eredetű panaszok, a meszesedés okozta gerinccsatorna szűkületek, amelyek esetén a műfogások nem hatásosak.

A nyaktáji vagy kismértékben a felső végtagba sugárzó fájdalmakat az esetek döntő többségében blokkok okozzák, amelyeknél a manipuláció eredményes, hatásos módszer. A nyakmozgás azonnali fokozódása, a fájdalom megszűnése óriási élmény a betegnek. Természetesen a várható javulás függ a csigolyák közötti kis izületek arthrozisos elváltozásinak mértékétől, és a kis izületi felszínek síkjának a kopás folyamat miatt 45 foktól a vízszinteshez közeledésétől. Az eredmény ezekkel fordítottan arányos.

A blokkeredetű hátfájás hétköznapi, egyszerű eseteiben a műfogásokkal csodás hatás érhető el. Egy-egy rossz mozdulat után, vagy a tartósan rossz helyzetben - ülve, állva, hajolva - végzett munka miatti hátfájdalom, merevségérzés, lapocka közötti különböző kellemetlen, égő jellegű érzések esetén az egyszeri manipuláció is hatásos, így ez a leggazdaságosabb gyógymód. A nyaki gerincszakasz blokkja a háti szakaszon is okozhat fájdalmat, a felső háti szakasz blokkja a karba is sugározhat. A háti gerincre különösen vonatkozik, hogy nem a jól tapintható fájdalmas tövisnyúlvány a kezelés célja!

A kiropraktika kezelés megkísérli helyreállítani a gerincoszlop és az egyéb ízületek normális helyzetét és funkcióját. Ez tipikusan közvetlenül az ízületeken, illetve az izmokon végzett speciális, szigorúan kontrollált, a kiropraktor által a kezeivel végrehajtott beavatkozást jelenti. Amennyiben a kezelés sikeres, mind a lokális, mind a távolabbi területeken fennálló, kisugárzó fájdalmak csökkennek vagy megszűnnek, feloldódnak az izomgörcsök és megszűnnek az idegrendszeri irritációk, amely jó hatással van a szervezet számos területére.

Olyan tünetek is kezelhetők manuálterápiával, amelyeket általában belső szervekkel hoznak összefüggésbe, mint például hasfájás, emésztési problémák, bélgörcs, asztma. Ezeket a gerincből kilépő vegetatív (a szerveket ellátó) idegek manipulálásával érik el.

A legtöbb kiropraktor azt a nézetet vallja, hogy sok betegség esetén a gyógyszerek és a sebészeti megoldások csak legutolsó alternatívaként kellene, hogy szóba jöhessenek. A kirokpraktika történetében a táplálkozási és egyéb alternatív terápiák bevonása, valamint az életmódváltás és a testmozgás ösztönzése is jelen van.

Sok modern kiropraktor kiegészítő képzésben részesül a fizikális rehabilitáció és speciális gyógytorna területén, amely terápiák hasznosak lehetnek nyakcsigolya-, váll-, térdsérüléseknél, valamint makacs alsó háttáji fájdalmak esetén.

A kiropraktorok praxisában további terápiás lehetőségek közé tartozik a húzás, a különböző támasztékok és merevítők használata, az elektroterápiák, mint például az ultrahang, izomstimuláció és a TENS (bőrön keresztüli elektromos idegstimulátor). Amennyiben szükséges, a kezelés menetének meghatározása előtt a kiropraktor kérhet röntgen-, labor-, illetve bonyolultabb vizsgálatokat, mint például CT, MRI is.

A kiropraktorok a gyakorlatban a betegségek széles körét kezelik, beleértve a bokaficamot, vállsérüléseket, fejfájások számos fajtáját, a test bármely részén levő ízületi fájdalmat, valamint általános segítséget adnak a reumás ízületi gyulladástól a magas vérnyomásig számos különböző betegség esetén. Ezeken a területeken a kiropraktika hatásosságának bizonyítására még széleskörű vizsgálatok folynak.

Admin

Nem pihentetni, edzeni kell a fájós ízületeket! borítóképe

Nem pihentetni, edzeni kell a fájós ízületeket!


A tudomány mai állása szerint az ízületi bántalmak a gyógyíthatatlan betegségek közé tartoznak. Részben megelőzhető és a fájdalom enyhíthető, de jelenleg csak a panaszmentesség elérhető.

Gyógyító terápiák 2018.01.29.
Ízületi fájdalmak: okok és kezelés borítóképe

Ízületi fájdalmak: okok és kezelés


Az ízületi fájdalom, az ízületi gyulladás és más reumatológiai betegségek rendkívül elterjedtek, a statisztikák szerint minden időpontban kb. a lakosság 10-15%-a szenved valamilyen mozgásszervi problémától.

Gyógyító terápiák 2018.01.29.
Reflexológia, mint az öngyógyító életerők serkentése borítóképe

Reflexológia, mint az öngyógyító életerők serkentése


A reflexológia maga az egészséget megtartó életerők tudatos, célirányos serkentése ujjnyomással a talpi reflexterületeken, meghatározott zónára, fájdalomküszöb alatt, az idő figyelembevételével.

Gyógyító terápiák 2018.01.29.

Masszázs Magazin

Aromaterápia borítóképe

Aromaterápia


Az aromaterápia eredete évezredekre nyúlik vissza. Ez egy egzotikus gyógymód, ugyanakkor drámaian hatásos lehet. Napjainkban ismét divatba jött, főleg stressz oldására használják.

Gyógyító terápiák 2018.01.29.
Fogyj MiaoMei masszázzsal! borítóképe

Fogyj MiaoMei masszázzsal!


Ha már számtalan fogyókúrát és diétát kipróbáltál, vagy csupán egyiket sem érzed igazán magadénak, akkor próbálj ki egy ősi kínai módszert, ami a modern tudományokkal párosítva segít a méregtelenítésben és a fogyásban!

Masszázs újdonságok 2018.01.29.
Kristályterápia borítóképe

Kristályterápia


Modern világunkban létfontosságú a kvarckristály használata. A kvarcok legismertebb tulajdonságai közé tartozik piezoelektromos hatás és a szilíciumchipek memóriatároló képessége.

Kristályterápia 2018.01.29.