Gyógyító terápiák 2018.01.29.

Reflexológia, mint az öngyógyító életerők serkentése

A reflexológia maga az egészséget megtartó életerők tudatos, célirányos serkentése ujjnyomással a talpi reflexterületeken, meghatározott zónára, fájdalomküszöb alatt, az idő figyelembevételével.


Az emberi szervezet mindig az egyensúlyi állapot megteremtésére törekszik, azonban ha bármilyen zavar támad, akkor az a mikróterületeken – így a talpon is – jelzés formájában megjelenik rövid időn belül felrakódások formájában. Gyökerei visszavezethetőek Kínába, Indiába, Egyiptomba, Mezopotámiába, de az ősi maya, azték, inka civilizációkban is használták már. Az első hiteles adat Egyiptomból származik, a VI. dinasztia korából, Kr.e. 2330-ból: Saqqarában Ankmahor orvosnál látható egy falfestmény, amely a láb és kézmasszázs fogásait ábrázolja. Kínában Vang Vej orvosi tevékenysége bizonyíték a reflexológia használatára, aki a Kr.e. IV. században akupunktúrás kezelés után alkalmazott hüvelykujjnyomásos módszert a talpon. A reflexológia egyszerűbb formája Európában a XIV. században már ismeretes. Néhány nagy név, akik a reflexológiát népszerűsítették és kutatták, alkalmazták: Dr. V. H. Fitzgerald, Dr. Joe Shelby Riley, Dr. Amassian, Hanne Marguart, valamint Hedy Masafret. A reflexológia magyarországi kialakulásának képviselői a teljesség igénye nélkül: Lechner Károly, Szabó Lajos atya, Dr. Oláh Andor, Bánszky Judit, Dr. Tamasi József, Dr. Mótusz János, Dr. Palágyi Jolanda, Zolnay Antal, Dr. Csikai Erzsébet, Nagyné Halász Anna.

A reflexzóna masszázs az öngyógyító életerők folyamatos serkentése. Ha valahol felborult az egyensúly, illetve az életerők működése csökkent, azt a szervezet a test különböző pontjain – így a talpon – is jelzi felrakódások formájában. Ennek az egyensúlyzavarnak az oka több minden lehet, például helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, kevés folyadékbevitel stb. A masszázs alkalmával a nyomás hatására reflexet váltunk ki a belső szervekben. Az inger hatására impulzus jön létre, amely eljut a központi idegrendszerbe és ezzel egy időben az adott szervhez is. Addig történik ez az oda-vissza jelzés a központi, vegetatív idegrendszeren és a szervekben, amíg az egyensúly helyreáll. Az egész szervezetben rezgésszinten minőségi változás jön létre, amelynek eredménye, hogy beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa.

A reflexológia élettani hatásai:

 • idegrendszeri hatás: a reflexhatás segítségével, az idegvégződések stimulációján keresztül az idegi szabályozásban eredmény érhető el,
 • fájdalomcsillapítás,
 • vérkeringést, nyirokkeringést, immunrendszert befolyásoló hatás,
 • belső elválasztású mirigyek egyensúlyban tartása = endokrin hatás: alulműködés esetén serkenti, túlműködésnél csökkenti a kémiai anyagok vérbe jutását,
 • méregtelenítés,
 • feszültségoldó hatás,
 • harmonizáló hatás.

Természetesen figyelemmel kell lenni arra, hogy vannak olyan állapotok, amikor tilos a reflexológiai kezelést alkalmazni, úgy mint:

 • agyvérzés, agyrázkódás, infarktus,
 • hasi katasztrófa,
 • gégeödéma,
 • eszméletlenség,
 • méhen kívüli és veszélyeztetett terhesség,
 • mélyvénás trombózis, heveny visszérgyulladás,
 • orbánc, lábszárfekély, üszkösödés, nagy kiterjedésű gombás láb,
 • nyílt sebek esetén,
 • égés a lábon,
 • törés a végtagon,
 • fertőző betegségek, AIDS, nemi betegségek,
 • műtét után 3-6 héttel,
 • sugár- és kemoterápia,
 • magas láz.

A reflexológia masszázsterápia során a mennyiségi és minőségi ingerek alapján a szervezetnek azonnali, illetve késői reakciói lépnek fel. Ezek a válaszreakciók, amelyek a gyógyító erők beindulását jelentik. A teljesség igénye nélkül: azonnali reakcióként jelentkezhet például feljajdulás, hirtelen elkapja a lábát a páciens, izzadás, sóhaj. Kellemes reakciók is tapasztalhatók, mint teljes ellazulás, elálmosodás, kellemes érzet, mosoly. A késői reakciók közül megemlíthetőek például orrváladék, megváltozhat a vizelet színe, mennyisége, szaga, megváltozhat a széklet színe, konzisztenciája, fellobbanhatnak régi betegségek, fogaknál jelentkező fájdalom betegséggócra figyelmeztethet, nagy fáradtságérzet jelentkezhet, izomláz, szájszárazság, pattanások a bőrön, hangulatváltozás. Ezek a kellemetlenebb tünetek a terápia során csökkennek, majd elmúlnak, ahogy a szervezet öngyógyító mechanizmusai beindulnak.

Amit az egészséges láb megőrzéséért tehetünk: egészséges étrend, megfelelő napi folyadékmennyiség, mozgás, mozgatás, frissítés, regenerálás, hidratálás. A gondos ápolást a láb meghálálja. Néhány „recept” álljon itt az egészséges lábért: aktív lábtorna, azaz ujjhegyen járás, sarkon, belső-külső oldalán, a lábujjak fel-le mozgatása; lábfürdők (például: illóolajos, szódabikarbónás); ízületi elváltozások esetén például zsálya, zsurló, körömvirág, cickafark lábfürdő ajánlatos.

Admin

Nem pihentetni, edzeni kell a fájós ízületeket! borítóképe

Nem pihentetni, edzeni kell a fájós ízületeket!


A tudomány mai állása szerint az ízületi bántalmak a gyógyíthatatlan betegségek közé tartoznak. Részben megelőzhető és a fájdalom enyhíthető, de jelenleg csak a panaszmentesség elérhető.

Gyógyító terápiák 2018.01.29.
Ízületi fájdalmak: okok és kezelés borítóképe

Ízületi fájdalmak: okok és kezelés


Az ízületi fájdalom, az ízületi gyulladás és más reumatológiai betegségek rendkívül elterjedtek, a statisztikák szerint minden időpontban kb. a lakosság 10-15%-a szenved valamilyen mozgásszervi problémától.

Gyógyító terápiák 2018.01.29.
Orvosi csontkovácsolás: Manuálterápia borítóképe

Orvosi csontkovácsolás: Manuálterápia


Az emberiség fennállása, vagyis két lábon járásunk óta van tudomásunk gerincbetegségekről. Gyakoriságuk az utóbbi években jelentősen megnőtt, népbetegséggé váltak.

Gyógyító terápiák 2018.01.29.

Masszázs Magazin

Aromaterápia borítóképe

Aromaterápia


Az aromaterápia eredete évezredekre nyúlik vissza. Ez egy egzotikus gyógymód, ugyanakkor drámaian hatásos lehet. Napjainkban ismét divatba jött, főleg stressz oldására használják.

Gyógyító terápiák 2018.01.29.
Fogyj MiaoMei masszázzsal! borítóképe

Fogyj MiaoMei masszázzsal!


Ha már számtalan fogyókúrát és diétát kipróbáltál, vagy csupán egyiket sem érzed igazán magadénak, akkor próbálj ki egy ősi kínai módszert, ami a modern tudományokkal párosítva segít a méregtelenítésben és a fogyásban!

Masszázs újdonságok 2018.01.29.
Kristályterápia borítóképe

Kristályterápia


Modern világunkban létfontosságú a kvarckristály használata. A kvarcok legismertebb tulajdonságai közé tartozik piezoelektromos hatás és a szilíciumchipek memóriatároló képessége.

Kristályterápia 2018.01.29.