Kismamamasszázs - Masszázs

Masszázs a terhesség alatt

Kismamamasszázs

Masszázs a terhesség alatt.


A mai rohanó világunkban az egészségmegőrzés fontos része lett életünknek! A babaváráskor mindenkinek egy vágya van, hogy egészséges erős gyermekünk szülessen. Ezért már a megfogantatás előtt szoktassuk hozzá testünket a masszázshoz, és válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbbet. Fontos lehet ez a masszőr számára is, aki már ekkor megismeri izmaink állapotát és megfelelő életmód változtatási tanácsokkal lát el bennünket a várandóság időszaka előtt. A várandósság idején végzett masszázs lehetőséget ad a leendő anyukáknak az ellazulásra, a sokukat gyötrő hát- és derékfájdalmak, valamint a stressz megszüntetésére. Mint tudjuk eme állapotban kerülendő minden fajta fájdalomcsillapító gyógyszer, ezért ajánlják a masszázst orvosaink is.

 

A masszázs: A kismama, egy kényelmes féloldalt fekvő testhelyzetet vesz fel a masszázs során, majd masszázsolajjal a bokájától, a nyakáig, kötött sorrendben átmasszírozza a masszőr. Csak és kizárólag olyan olajjal engedjük magunkat masszírozni, ami akár meg is ehető. Amit ránk kennek, belénk masszíroznak, az mind bekerül a testünkbe, a bőrünkön és a vérereinken keresztül át a babába is. Tilos a rozmaring és a kakukkfüves illóolaj, vagy egyéb ezeket az illóolajokat tartalmazó készítmények használata, mert nem kívánatos hatással lehet a babánk állapotára. A talpmasszázst a terhesség egész ideje alatt kerüljük, mert a talp reflexzónáira nyomást gyakorolva, belső szerveinket is stimuláljuk, aminek nem kívánatos következményei lehetnek. Sokan kérdezik, hányszor jöhetnek masszázsra. A szervezetünk mindig megmutatja a helyes utat, tehát ha hiányzik neki a gyógyító érintés, akkor úgy is fog jelezni. 

A szülésnél: A masszázs megkönnyíti a szülést is, mivel az izmok ellazulását segíti, csökkenti a kóros izomtónust, izomfeszülést. A masszázs alatt a légzés mélyebb és oldottabb lesz, vérnyomásunk stabilizálódik, ez is javítja a koncentrációs és relaxációs képességet, amelynek nagy hasznát vesszük a szülőágyon. 

A szülés után: A szülés után, szoptatás közben a hátizmok terhelése fokozott, így a szülést követő második hónaptól ismételten ajánlott a masszázs. Minden, amit eszünk és iszunk, még ebben az állapotban is bekerül a baba szervezetébe, ezért ugyanazok az előírások vonatkoznak a ránk kent szerekre, mint fent leírtam! Itt kell megemlítenem a szülés utáni depressziós állapotot, amelyet nagy mértékben elkerülhetjük, ha heti egy aromaterápiás masszázst választunk. Az új kis jövevényt is elvihetjük magunkkal a masszőrhöz, hiszen neki sem árthat meg egy kis babamasszázs. 

Fontos tudnivalók: A masszőrrel mindig közöljék, hogy áldott állapotban vannak. Azok a kismamáknak, akik nem jártak terhességük előtt masszőrhöz, csak a 3. hónap beköszönte után vegyék igénybe ezt a szolgáltatást. Mindig kérdezze meg, milyen olajat használ a masszőr. Közölje bármilyen változás állt be szervezetébe /pl.: magas vércukorszínt, ödémás láb stb./.

 

Forrás: Zayzon Nándor