Köpölyözés - Masszázs

Gyógyító terápiák

Köpölyözés

Az egyik legősibb gyógymód. Köpöly ábrázolást az ókori Mezopotámiában és Egyiptomban is találtak. A görög orvosok egyik kedvelt jelképe a köpölyöző csésze volt.


A Hagyományos Kínai Gyógyászat szerint azon betegséget, amit gyógyszerrel gyógyítani lehet, köpölyözéssel is meggyógyítható.

Európában a XIX. század egyik népszerű gyógymódja volt és a népi gyógyászat is széleskörűen használta. A gyógyszerek XX. századi előtörése kiszorította ezt az ősi gyógymódot is, mint oly sok minden mást is.

A XXI. században az alternatív gyógymódok előtérbe kerülésével a köpölyözés is reneszánszát éli. Először mint kozmetikai kezelés jelent meg, ma már azonban a gyógyulást elősegítő módszerként is használatos.

A köpölyt harang alakú búraként vagy üvegcsészeként kell elképzelnünk. Erre régen az állatok felmelegített szarvát vagy bambusznádat is használtak. Ma az üveg a legelterjedtebb, de masszírozás céljára gumiból készült köpölyt is használnak. Méretük a pár centiméteres átmérőtől a 10-15 centiméteresig terjed.

Az üvegköpöly belsejét alkoholos kendővel törlik át, majd láng felett elhúzva, hirtelen mozdulattal a bőrre helyezik. A fellobbanó tűz azonnal elalszik, és vákuumos szívó hatás keletkezik. A köpöly 10-15 percig marad a bőrön.

Hatására a test távolabbi pontjaiból a kezelés területére áramlik a vér, a köpöly alatt a bőr kimagaslik és a vérbőség hatására élénkpiros lesz. Az erős szívó hatás miatt felgyorsulnak a keringési folyamatok, az erekbe friss vér és több oxigén áramlik, beindul a méregtelenítés.

A kötőszövetek megtisztulnak a felhalmozódott salakanyagoktól, az izmok ellazulnak. A helyileg fellépő vérbőség aktivizálja a szervezet egy vagy több meridiánját, s így fokozza a bioenergia áramlását.

Köpölyözéssel csökkenthető a fájdalmat kiváltó prosztaglandinok szintje is, továbbá az érzőidegek ingerlésével "encephalin" és más hasonló fájdalomcsillapító vegyületek szabadulnak fel.

A kezeléssel a kezelés helyén hisztamin szabadul fel, illetve fokozódik az érátjárhatóság; előbb csak serum, majd vér lép ki az erekből a szövetekbe - vérömleny keletkezik. A keletkezett vérömleny a saját vér terápiához hasonlóan a proteolikus bomlás és felszívódás következtében mint "autoprotein" hat, vagyis fokozza a fehérvérsejtek képződését, illetve stimulálja az immunrendszert.

Előnyei:

 • Egyszerű, olcsó, és széles körben alkalmazható.
 • Hatása gyors és tartós, nincs mellékhatása.
 • Növeli a szervezet ellenálló képességét, kiválóan alkalmas megelőzésre.

A köpölyözés fajtái:

 • Villámköpölyözés. Felhelyezett csészét azonnal le is veszik. Ezt megfelelő bőrpírig ismétlik. Leginkább idősebbeken, vagy gyermekeken alkalmazzák.
 • Az egyszerű köpölyözés. Felhelyezett csészét 10-15 percig vagy a megfelelő bőrpír eléréséig fennhagyják.
 • Hólyaghúzó. A csészét hosszabb ideig hagyják fenn. Ennek hatására vízhólyagok keletkeznek a csésze alatt. 
 • Csúsztatós (nyuvasztás). Ez a legdrasztikusabb eljárás. A bőrt megkenik valamilyen gyógykrémmel vagy olajjal. Egy köpölyt helyeznek fel, amelyet lassan fel-alá csúsztatnak a kiválasztott zónán. Eredményeképpen pontszerű szövetközti bevérzések keletkeznek, a vérömlenyek 4-6 nap alatt történő felszívódása lehetőséget nyújt a tartós ingerlés megteremtésére (gerincproblémák esetén a gerinc mellett végezik a csúsztatást, míg tüdő-, illetve mellkasi problémáknál a bordák lefutását követik).
 • Véreztetéses. Ez a módszer akkor jó, ha rövid időn belül nagyon gyors eredményt kell elérni. Kivitelezése három élű tűvel többször szúrnak egy pontba, vagy úgynevezett szilvavirág kalapáccsal ütögetik meg a területet, amelyre ráhelyezik a csészét. Vákuum hatására a terület vérezni fog. Alkalmazása hazánkban nem javasolt. A kezelés fájdalmas is lehet, de a pillanatnyi fájdalom a betegség tüneteinek enyhülését és fájdalom hosszútávú enyhülését eredményezi. Alkalmazása rendkívül széles skálán mozog. A belgyógyászati zavaroktól kezdve, az ízületi, és csontbántalmakig szinte minden esetben alkalmazható. A szépészeti kezelések során elsősorban a narancsbőr eltüntetésére használják. Gyógymasszőrök a csúsztatós köpölyözést letapadt, bekötött izmok lazítására alkalmazzák.

Ajánlott az alábbi betegségek kezelésére:

 • Fejfájás, neuralgiák.
 • Magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, szédülés, fülzúgás/csengés.
 • Glaukóma (zöld hályog).
 • Krónikus felső légúti fertőzések, asztma, makacs köhögések.
 • Szívpanaszok, angina.
 • Gyomor-bélrendszeri panaszok: görcsök, székrekedés, epe/májbetegség, aranyér.
 • Húgy-, ivari szervek panaszai: vesekövek, krónikus húgyúti infekciók, menstruációs zavarok/görcsök, klimaxos panaszok.
 • Ízületi betegségek: gyulladások, artrotikus deformitások miatti fájdalmas izomspazmusok (görcs), lumbágó, isiász, nyak-váll syndroma megelőzésre (általában).
 • Megfázás, influenza.
 • Neurózis.

Nem javasolt: 

Súlyos szívbetegség esetén, illetve szív felett közvetlenül nem használható. Vérzékenység esetén, általános ödémánál, beteg bőrfelszínen, daganaton, hirtelen ájulás, kóma, rángógörcsnél, nagy erek felett sem alkalmazható. Lázas betegeknek és terhes nők hasi részén sem tanácsolt a köpölyözés. Addig nem ismételhető, amíg az előző köpölyözés nyomai látszanak.

A köpölyözés gyakorisága mindig a betegség jellegétől és stádiumától függ. Megelőzésként félévente, évente egy 8-10 kezelésből álló kúra ajánlott. A köpölyözéssel csodák érhetők el a testi és lelki frissesség visszaállításában.