Orvosi csontkovácsolás: Manuálterápia - Masszázs

Gyógyító terápiák

Orvosi csontkovácsolás: Manuálterápia

Az emberiség fennállása, vagyis két lábon járásunk óta van tudomásunk gerincbetegségekről. Gyakoriságuk az utóbbi években jelentősen megnőtt, népbetegséggé váltak.


Szinte mindenkinek volt, van, vagy lesz valamilyen panasza: feszesek a nyaki, háti, derék izmai, vagy kar, láb területére kisugárzik a fájdalom, kar, kéz, láb lábujjakban zsibbadás, vagy a nyaki, tarkótáji területről kisugárzó fejfájás jelentkezik.

A szokásos orvosi vélemény szerint csigolyameszesedés, porckorong kopás, gerincsérv, isiász a diagnózis. Gyakoriak a gerinctartási, mozgási rendellenességek.

A hazai felmérések szerint a panaszmentes magyar ifjúság orvosi vizsgálatakor a gyermekek, fiatalok mintegy 2/3 részében a gerinc rendellenességei megtalálhatók. A tartási rendellenességek már serdülőkorban is észlelhetők, korai felismerésükkel és kezelésükkel a későbbi, a gerinc helytelen terheléséből fakadó elváltozások, gerincpanaszok megelőzhetők lennének.

Ezek a rendellenességek - az ehhez társuló környezeti ártalmakkal együtt, amelyben dominál a komputerhasználat, az autóvezetés, az ülő helyzetű szabadidő töltés - az életkorral kialakuló ún. kopásos gerincbetegségekhez vezetnek.

A gerincfájdalmak másik gyakori oka éppen a túlterhelés, az edzés, bemelegítés nélküli sportsérülés. Magyarország felnőtt lakosságának közel 80%-a szenved derékfájdalomtól, a középkorúak jó része leginkább emiatt kerül betegállományba.

A hagyományos orvosi ellátás a gerincgyógyászat vonatkozásában főleg a gyógyszerek és fizikoterápia alkalmazásából áll. A gerincdiagnosztika területén divatossá vált CT és MRI vizsgálatok túl gyakran adják a gerincsérv leletét, amely - helytelenül - a gerincműtétek felé irányítják a beteg sorsát.

Ezzel szemben a manuálterápia - nem helyes kifejezéssel orvosi csontkovács, vagy kiropraktika technika - a csigolya közti kis ízületek becsípődéseit találja meg és kezeli.

A porckorong kinyomódások többsége is jól kezelhető a csigolyák egymástól való ügyes, csupán kézzel végzett műfogásával.

A legtöbb gerinceredetű panasz röntgen vizsgálattal kimutatott meszesedéses oka igazában nem a valódi ok. Hanem az ún. csigolya-, pontosabban csigolyaközi ízületek becsípődései, az ún. csigolyák közötti blokkok.

Kétségtelen, hogy vannak igazi csigolyameszesedéses eredetű panaszok, a meszesedés okozta gerinccsatorna szűkületek, amelyek esetén a műfogások nem hatásosak.

A nyaktáji vagy kismértékben a felső végtagba sugárzó fájdalmakat az esetek döntő többségében blokkok okozzák, amelyeknél a manipuláció eredményes, hatásos módszer. A nyakmozgás azonnali fokozódása, a fájdalom megszűnése óriási élmény a betegnek. Természetesen a várható javulás függ a csigolyák közötti kis izületek arthrozisos elváltozásinak mértékétől, és a kis izületi felszínek síkjának a kopás folyamat miatt 45 foktól a vízszinteshez közeledésétől. Az eredmény ezekkel fordítottan arányos.

A blokkeredetű hátfájás hétköznapi, egyszerű eseteiben a műfogásokkal csodás hatás érhető el. Egy-egy rossz mozdulat után, vagy a tartósan rossz helyzetben - ülve, állva, hajolva - végzett munka miatti hátfájdalom, merevségérzés, lapocka közötti különböző kellemetlen, égő jellegű érzések esetén az egyszeri manipuláció is hatásos, így ez a leggazdaságosabb gyógymód. A nyaki gerincszakasz blokkja a háti szakaszon is okozhat fájdalmat, a felső háti szakasz blokkja a karba is sugározhat. A háti gerincre különösen vonatkozik, hogy nem a jól tapintható fájdalmas tövisnyúlvány a kezelés célja!

A kiropraktika kezelés megkísérli helyreállítani a gerincoszlop és az egyéb ízületek normális helyzetét és funkcióját. Ez tipikusan közvetlenül az ízületeken, illetve az izmokon végzett speciális, szigorúan kontrollált, a kiropraktor által a kezeivel végrehajtott beavatkozást jelenti. Amennyiben a kezelés sikeres, mind a lokális, mind a távolabbi területeken fennálló, kisugárzó fájdalmak csökkennek vagy megszűnnek, feloldódnak az izomgörcsök és megszűnnek az idegrendszeri irritációk, amely jó hatással van a szervezet számos területére.

Olyan tünetek is kezelhetők manuálterápiával, amelyeket általában belső szervekkel hoznak összefüggésbe, mint például hasfájás, emésztési problémák, bélgörcs, asztma. Ezeket a gerincből kilépő vegetatív (a szerveket ellátó) idegek manipulálásával érik el.

A legtöbb kiropraktor azt a nézetet vallja, hogy sok betegség esetén a gyógyszerek és a sebészeti megoldások csak legutolsó alternatívaként kellene, hogy szóba jöhessenek. A kirokpraktika történetében a táplálkozási és egyéb alternatív terápiák bevonása, valamint az életmódváltás és a testmozgás ösztönzése is jelen van.

Sok modern kiropraktor kiegészítő képzésben részesül a fizikális rehabilitáció és speciális gyógytorna területén, amely terápiák hasznosak lehetnek nyakcsigolya-, váll-, térdsérüléseknél, valamint makacs alsó háttáji fájdalmak esetén.

A kiropraktorok praxisában további terápiás lehetőségek közé tartozik a húzás, a különböző támasztékok és merevítők használata, az elektroterápiák, mint például az ultrahang, izomstimuláció és a TENS (bőrön keresztüli elektromos idegstimulátor). Amennyiben szükséges, a kezelés menetének meghatározása előtt a kiropraktor kérhet röntgen-, labor-, illetve bonyolultabb vizsgálatokat, mint például CT, MRI is.

A kiropraktorok a gyakorlatban a betegségek széles körét kezelik, beleértve a bokaficamot, vállsérüléseket, fejfájások számos fajtáját, a test bármely részén levő ízületi fájdalmat, valamint általános segítséget adnak a reumás ízületi gyulladástól a magas vérnyomásig számos különböző betegség esetén. Ezeken a területeken a kiropraktika hatásosságának bizonyítására még széleskörű vizsgálatok folynak.